Csúry Ferenc (Szeged)

március 11, 2022

 

Ha kimondom a nevét a legtöbb szegedinek a Dóm téri órajátéka ugrik be. Egy időben ő működtette és tartotta karban az összes szegedi torony­órát. Száznál is több új, és kétszer annyi toronyórát szerelt be és javított szerte az országban. Ezen felül persze készített szinkronórát sőt zenélő órajátékokat is. Ez a bejegyzés Csúry Ferencről szól.

Az alapító Csúry Ferenc, régi tősgyökeres Szegedi család sarja. Nevüket már a régi boszorkányperek irataiban is megtaláljuk.

Csúry Ferenc 1893. január 28-án született Szegeden. (Nevét hol pontos i-vel hol y-nal írja.) Az órás és ékszerész mesterséget Szegeden a Brauswetter cégnél tanulta. 1909-ben szabadult. Kezdetben Fischer Mór órás alkalmazottja.

1911-ben saját üzletet nyit a Tábor utcában.

Csúry Ferenc



Az óraműves műhelye az Attila, valamint a Mikszáth Kálmán utcában volt, míg üzletét a Kárász u. 16. szám alatti Ungár-Mayer házban tartotta fenn. A ház hátsó részében három nagy teremben működött a Csúry-féle műhely, ahol elsősorban toronyórák és nagyobb óraszerkezetek összeállításával foglalkoztak. 

Attila utcai házunkban működött a bronz- és alumíniumöntöde, valamint a na­gyobb munkagépek.

 

A kárász utcai üzlet

 

A bolt belseje

A képen is láthatjuk, hogy saját készítményein túl a különböző rádió- készülékeket, rádiólámpákat, slágerlemezeket, gramofonokat árusította, javította és lemeze­ket kölcsönzött.

 

Hirdetés a Délmagyarország hasábjain, 1932


Kiállítások

Számos vásáron és ipari kiállításon mutatta be termékeit és legújabb fejlesztéseit.

1937-ben a szegedi ipari vásáron bemutatta új találmányát, saját keze munkáját, a szinkronórát. Ezen a kiállításon ezüstkoszorús mesteri oklevelet is kapott.

Az ipari vásárt Horty kormányzó is meglátogatta, melyről a korabeli sajtó így ír erről:

1937. május 26., Szegedi Ipari Vásár. A szokottnál is nagyobb volt a nyüzsgés. A Horváth Mihály utcát testőrök és biztonsági emberek szállták meg, a pavilonokat tisztára suvickolták. A mesterek és más kiállítók legszebb ünnepi ruhájukat vették fel. Erre a napra várták Szegedre Horthy Miklós kormányzót. Amikor kíséretével végre feltűnt, a pavilonok tulajdonosai még egy pillantást vetettek portékáikra, majd kihúzták magukat és remélték: hozzájuk lép a kormányzó. Azon a napon sokan csalódtak. A legtöbb stand előtt elment anélkül, hogy megállt volna akár egy percre is. Persze, a szegedi vásár kínálatát jól ismerő kísérői ajánlották, mit érdemes megnézni, mit nem.

Amikor Csúry Ferenchez közeledtek, a kormányzó fülébe súgták: - Itt érdemes megállni. Ő Csúry Ferenc, aki az ország legnagyobb toronyóráját, a Fogadalmi temlomét is készítette. A mester szíve hevesebben vert. Bemutatkozott, és néhány mondatban elmondta, ki is ő. Hogy Szegeden született 1893-ban, a Kárász utcában van óra- és ékszerüzlete, ő készítette a Dóm téri órajátékot, ahol a rektor figurája az öt éve elhunyt Klebelsberg Kunót ábrázolja, és van egy fia, László, aki folytatja szakmáját. - Gratulálunk, nagyon szép, nagyon érdekes mondta a kormányzó, majd hozzátette. - Aki ilyen különleges szerkezetekkel foglalkozik, biztosan nagyon szereti a szakmáját.



Hódmezővásárhelyi mezőgazdasági ipari vásár oklevele, 1925


Békéscsabai kiállítás oklevele, 1926

Székesfehérvári országos ipari kiállítás oklevele, 1927


Egy 1948-es kiállítás pavilonja

Kiállítás, valamikor 1927 után.



Toronyórás

Egy időben ő működtette és tartotta karban az összes szegedi torony­órát. Száznál is több új, és kétszer annyi toronyórát javított az országban 

Az első toronyórát az újszegedi templom rendelte az órástól 1921-ben. Ezek után sorra jöttek a megrendelések. Csúcsteljesítménye a foga­dalmi templom nyolc torony­órája 1930-ból, 4,3 méteres átmérőkkel. 


Csúri-féle toronyóra szerkezet
(Görhöny Imre fotója)


Csúry óraművek hirdetése

Toronyóra szerkezetek:







Dóm téri órajáték

Dóm téri órajáték
(Fotó Farkas László)

Ké­szített dallamos ütésű órát Keszthelyre, a budai Rákóczi gimánzium tornyába. Ez utóbbiak megsemmisültek a második világháborúban, a Gellért-hegyi sziklakápolna harangjátékéval együtt. Viszont ma is működik a miskolci Avas tornyában egy elektronikus harangjátéka. Az órás a veszprémi tűzoltó­toronyba is készített zenélő­órát, amelyet a Balaton Intéző Bizottság 1985-ben felújítta­tott, kvarcvezérlésűre. De talán a legismertebb a Dóm téri órajáték.

A Dóm téri épületegyüttes tervezője, Rerrich Béla már 1929-ben elgondolta a déli homlokzatra a zenélőórát, amelyet akkor az egyetem jelképének szántak. Noha a harangjáték és zenélő óra terve egyre konkrétabbá vált, megvalósítása évekig akadozott, mert a felkért külföldi cég megfizethetetlenül sokat kért a kombinált óraszerkezet elkészítéséért.

Rerrich Béla 1927-ben ÉÉNy-i irányból készített látványterve,
középen látszik a betervezett órajáték

A zenélőóra kivitelezésén egy éven át dolgoztak. Két szerkezetet alakítottak ki: az egyik az órát hajtja, a másik a szobrokat mozgatja. Ezeket hangszekrény egészíti ki. A zenei szerkezet elkészítésére többféle megoldás kínálkozott. Csúri eredeti elképzelése szerint gramofonszerkezet szólalt volna meg, aminek hangerősítők erősítették volna fel a hangját. A másik elképzelés a régi zenélő óráknál már bevált módszert követte volna: hengeres szerkezet szólaltatta volna meg a hangokat. Végül a zengő fémrudakból álló klaviatúrát fogadták el, mert úgy találták, ez a megoldás illik legjobban a Dóm tér hangulatához és architektúrájához. 

A harang­játék Csúry-féle saját szabadalom: az apró­szerkezet finommechanikája kizárólag a ha­rangjáték dallamát erősíti fel, mindenféle mellékzörej nélkül.

korabeli képeslap

 

Az óra számlapja 250 cm átmérőjű, a hold és a csillagrendszer színes képei láthatók rajta, Rerrich Béla eredeti elképzelése szerint. Rézdomborítás díszíti a számlapot, a tizenkét állatövi jegy jeleivel.

A faszobrokat Kulai József szegedi faszobrász készítette. A figurákat valóságos alakokról mintázták:
rektor - Klebelsberg Kunó
dékánok - Brassai Sámuel, Kolozsváry Sándor, Tóth Lajos, Herman Ottó
diákok - Dugonics András, Zágoni Mikes Kelemen, Petőfi Sándor, Szemere Bertalan, Vasvári Pál, Barabás Miklós, Bercsényi Miklós, Bessenyei György, Csokonai Vitéz Mihály, Kazinczy Ferenc, Tinódi Lantos Sebestyén, Vedres István
pedellus - András József

Az első tervezett makettje itt még apostolokkal.

A zenedarabokat Belle Ferenc javaslatára Siklós Albert professzor állította össze, a következő témák alapján: Ballag már a vén diák, Egy régi magyar karácsonyi ének, Szegedi népdal, Tinódi Lantos Sebestyén: A szegedi veszedelem

A harangjáték műsora nyolc percig tartott, ezalatt kivonult a 18 figura. Este a diákok automatikusan kigyulladó színes lampionokkal jelentek meg, egy nagy, villogó szemű bagoly huhogásától kísérve.
A Dóm téri zenélőórát 1936. augusztus elsején helyezték üzembe, a zene pedig tíz nappal később szólalt meg először.

Korabeli filmhíradó is beszámolt az óráról.


A Dóm tér egyik oszlopán szerepelt egy tájékoztató tábla a következő szöveggel:
„A zenélőórát készítette: Csúry Ferenc óra­műves, Szeged. Működik dél­ben 12 h 15 perckor, este 17 h 25 perckor.”

Ez az időpont azért került így megválasztásra, hogy a Fogadalmi templom harang­zúgása ne zavarja a zenélőórát.

 

Csúry Ferenc feliratos vekker

(Hanga Gyűjtemény)

 

Államosítás

Sajnos ő sem kerülhette el az államosítást, melyről így emlékezik vissza fia.

"Azon a december végi napon is ő ment nyitni Kárász utcai üzletükbe. Még nem volt kilenc óra, amikor odaért, de az ajtó előtt már hat férfi várakozott. Persze, nem türelmetlen vásárlók voltak, hanem államosítók. Egy papírt lobogtattak, noha korábban Gerő Ernő arról beszélt, hogy a száz főnél kevesebbet foglalkoztató üzemeket és üzletüket nem sajátítják ki. Kilenc óra jóval elmúlt, amikor az ajtón még mindig a zárva feliratot olvashatták a vevők, akik az üvegen benézve könnyen kitalálhatták, mi zajik odabenn. A hat férfi mindent leltárba vett, még László zsebeit is kiforgatták, pénzét elvették. A fiatal mestert és húgát a WC-re sem engedték ki, nehogy elrejtsenek valamit, szükségüket így egy herendi vázába végezték. Miután az államosítók befejezték munkájukat, a boltra lakat került."

- 1949. december 26., Szeged, Kárász utca 16.

Az ötvenhat éves Csúry Ferenc egyre több munkát hagyott fiára, Lászlóra. 1959-ben egy márciusi napon örökre lehunyta szemét Szeged egyik legismertebb órása.


 


Források:

Szegedi Napló, 1937. június 1.
Délvilág, 1993. február 27. / 49. szám

Délvilág, 2005. szeptember 14. / 215. szám

Délmagyarország, 2005. szeptember 14. / 215. szám
Délmagyarország, 2001. március 3. / 53. szám
Délmagyarország, 2000. október 10. / 238. szám
Délmagyarország, 1986. augusztus 7. / 185. szám 

Délmagyarország, 1925. szeptember 3. / 84. szám
Délmagyarország, 1932. október 15 / 236. szám
Fári Irén: Tóth József szegedi órás és családja

Délmagyar - Az apának a Dóm téri órajátékot, a fiúnak a Népstadion eredményjelzőjét köszönhetjük
Vajda Tamás: A szegedi Dóm tér kialakítása és koncepciójának jelentősége (2014)
https://www.magyarkurir.hu/hirek/elhunyt-csury-laszlo-toronyorakeszito-mester
magyarorak.hu
Régi Szeged facebook csoport 

További cikkek

0 comments