Hillrich János (Budapest)

május 21, 2022

Váci utcai boltjába térve a kor legnagyszerűbb időmérőit vásárolhatta meg a korabeli pesti polgár. Ez a cikk a mára már szinte teljesen elfeledett Hillrich Jánosról szól.

Sajnos nem sok adat maradt fenn Hillrich János életéről. Annyi bizonyos, hogy 1810-es évekre már jó nevű órás, akinek Pesten a Váci utcában (abban az időben még Lipót utca) van boltja. Az üzlet a Hét Választófejedelem nevű kávéházzal szemben, valószínű a 8-as szám alatt volt. Később itt volt Lechner József órásboltja, valószínű a mester halála után megvehette a bérleti jogot.

A Váczi utca 1845-ben
(metszet Alt Rudolf rajza alapján)

(forrás: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár)

Az 1827-es pesti címjegyzékben mint kis óracsinálót (klein uhmachermeister) találjuk. Hogy kis órákat tudott csinálni arra mi sem szebb példa mint az a kis zsebóra melyet a mester az 1810-es években készített. A számlapon melyet a Breguet órák is megirigyelhetnének büszkén hirdeti készítője nevét: "Joh:Hillrich Pest". A gyönyörű arany tokban lévő cilinder járatú ugróóra több mint 200 év után is működőképes.

 

Tengeri kronométer

1814-ben tengeri kronométert készít. Az aranyozott öntött bronz tokban, bimetál kompenzációjú szerkezet működik. A zománcozott számlapon, dátum, naptár és másodpercmutató is van.  A számlapon felirat: "Fecit et invenit Johaun Hillrich Pesthine"  ("Készítette és feltalálta Hillrich János, Pest")

 

A tengeri kronométer

(forrás: Az időmérés története)

Alább egy bővebb leírást olvashatunk, mely a korabeli Tudományos Gyűjtemény folyóiratban jelent meg 1818-ban.

KÜLÖNÖS ÓRA

Hazánkban is jól lehet majd minden különös és pártfogás és megjutalmazás nélkül találkoznak mesterek, kik a szép mívekben ujjat találnak fel és minden tekintetbül érdemes remeket állítanak elő. Azonban belső érdem érzéssel viseltetvén derék találmányok iránt különösképpen hallgatnak annak becses mivoltárul. De mint hogy szokásba ment kivált a külső újságoknál olly mester miveket is elhiresztelni, mellyek mint az állandó hírre és köz figyelemre nem érdemesek, már a hirdetés előtt, vagy hamar azután árnyékként elenyésznek. Méltónak leltem tehát a Hazafiak előtt közhírül tenni, és amint valóban megérdemli, ezen tudományos gyűjteményben kihirdetni egy különösen készült órát, mellyet Pesten itteni érdemes polgár, és órás Hillrich János úr még 1814-ik esztendőben csinált. Ezt ő tengeri, vagy hosszatmérő chronometernek nevezte. ilyen nevezetű órák találtatnak a külföldi Mester-miv gyűjteményekben is; de ez, melyről itten szóllok a belső szerkesztésére nézve annyira különböz amazoktúl, hogy errűl méltán elmondhatni Egy a maga nemében.

Ezen chronometernek magossága 5, széllesége 4, mélysége pedig 2,5 hüvelyknyi. És csak egy főrugó hozza mozgásba. Jól lehet kicsinyt tészen az egész óra; még is e következendp míveletet találtatnak benne: Egy járó miv szabad vibratióval a melly már magában különös módú és a mesternek tulajdon feltalálása. Ez az egy járó  miv magátul ver órát és fertályokat. Minden fertélykor repetálja az órát, mégpedig a más órákban megkivánható. Ezt különös verő szerek nélkül. Ez a mestertől ujonnan feltatlált Mechanismus által megyen véghez olly tellyes pontossággal a milyent a mint a megtett próbálás megmutatta, más közönségesen három miv készülettel biró órákban nem találhatni.

Mutat továbbá ezen óra a számlapon az órákon és fertályokon kívül szinte nagy pontossággal álló secundákat is. Nem különben a hétnek és hónapoknak napjait oly derék rendel, hogy nem csak a napok számára kölünböző hónapokban, hanem a szökő esztendőkben is a mutató magátúl a folyó napra ugrik.

Egy más mutató a secundák körületén mutatja a napnak a közép időtül való mindenkori távozásait, úgy hogy  ezen mutató előre és hátra, hamar és lassan jár éppen a napnak sistemája szerint.

Még egy más mutató mutatja a levegőnek minden változásait a szerint, a mint ezen mivbe behatást teszen. Ezen készülettel a mozgó rugó olly formán vagyon összekapcsolva, hogy a levegőnek változásait (amennyire ezt az érczeknek természete engedi) helyre hozza, melly által tehát a levegőnek hirtelen változása mellett is az órának pontos járása szakadatlanul megmarad.

Felhúzása ezen különös órának egy gyalu által esik meg, melly ismét különös mechanismus által vagyon összekötve, hogy ha ezen óra lakó szobába erősen felállíttatik, és a gyalú egy ki s benyiló ajtóval összeköttetésben tétetik, úgy az óra a ki s bejárás által húzatik fel. A felhúznak állása pedig úgy el van rendelve, hogy ha a járó mív elengedő képpen fel vagyon húzva, a gyalu maga magátul magát kioldozza, és üresen jár, mellynél fogva sem az óra felesleg nem feszíttetik, se az ajtó járásának akadálya nincsen.

Ezen valóban mesterségesen készült órát és a maga nemében új találmányt mindennap látni lehet a mesternek boltyában itt Pesten a Váczi utszában a Hét Elektor nevű kávéháznak által ellenében. Menni megvevője akadna ezen derék mívnek Angliába! Mennyi trombitása a külföldön.

 

Az órát a készítő is igen nagyra becsülhette, mert 1840-es végrendeletében a Magyar Nemzeti Múzeumra hagyta. 

Az órát a régi magyar órák bélyegsorozat 10Ft-os darabján viszontláthatjuk. 

A Pesti vármegye háza állóórája

Az elnöki emelvény mögött álló empire órát, a megyei nemesek közadakozásból vették 1830-ban a megyegyűlésnek. Hillrich Jánoshoz mentek és ő tőle vették meg azt a több mint két méter magas arany fekete díszű negyedütős állóórát, mely mostanra igazi kuriózum a hazai óratörténetben, hisz nem sok ilyen óra élte túl a történelem viharait.

A pesti vármegyeháza díszterme az állóórával

Az óra a második világháború végétől a levéltár raktárában volt és az 1980-as évek felújítása után került vissza eredeti helyére ahol azóta is pontosan működik.

Hillrich János 1841-ben hunyt el.

 

Források:

Tudományos Gyűjtemény, 1818 IX. kötet
Adreßbuch der königlichen Freystadt Pesth 1827.

https://bpkep.fszek.hu/
https://www.wikiwand.com/hu/Pesti_megyeh%C3%A1za
https://www.goodoldwatch.com/it177-hungrian-jumping-hour-watch.html
https://www.youtube.com/watch?v=-f7N_xwfZ3I

További cikkek

0 comments