Bakos János (Kassa)

december 12, 2021

 

Egy sziporkázóan jó humorú órás, akihez még Tompa Mihály is szívesen ment. Ez a történet Bakos János kassai órásról szól.

Sajnos nagyon keveset tudunk róla. 1823-ban született. Közkedvelt  és népszerű jó humorú ember lehetett a református presbiter és órás.

1850-ben Tompa Mihály is gyakran megfordul az órás, református presbiter házánál a Fazekas-utcában. Összegyűlnek a vendégszerető Bakos-háznál és Tompa beszél nekik szebb jövőről, csípős és maró megjegyzéseket téve az osztrák uralomra.

számla 1873-ból

Az Ellenőr 1881. július 21-ei számában az alábbiakat olvashatjuk.

Városunkban e hó 18-án hunyt el Bakos János órás. A megboldogult évek hosszú során keresz­tül Kassa város törvényhatósága és a színügyi bizottságnak tagja s az utóbbi időben az ipar és kereskedelmi kamara alelnöke volt. Bakos János Kassa egyik legismertebb és legtiszteltebb polgára volt kinek tanácsát a város ügyeiben mindenkor kikérték. Tiszta jelleme és soha nem hamvadó humortól szikrázó kedélye a legszéle­sebb körben kedveltté és becsültté tevék őt. Bolt helyi­ségét ismerői barátai soha nem kerülték el, mert János bácsi csapongó élczei mindenkit felvillanyoztak. A hol segíteni kellett a nyomorúságon és szegénységen ott Bakos mindig első helyen állt. Bakos 58 éves volt és két kiskorú árvát hagyott hátra kiknek neveltetéséről miután neje évekkel ezelőtt elhalt hihetőleg a város fog gondoskodni. Halálát mely tíz órai kínteljes küzde­lem volt szívtúltengés okozta.

Hogy eztán mi történt a két árvával nem tudjuk. Valószínű nem folytatták apjuk mesterségét mert ez idáig nem találtam nyomát a Kassai órások közt.


Órák

Bakos János falióra

(forrás: Salgó Iván gyűjteménye)

 
Számlapon is jelezve van a készítő

 
Külön köszönöm Salgó Ivánnak a fotókat aki nélkül ez a bejegyzés nem jöhetett volna létre!


Forrás:
Ellenőr, 1881. július 21. / 362. szám
Dr. Szabó Lajos: Kassai Kálvinista Krónika (1644-1944)

További cikkek

0 comments