Farbinger János (Veszprém)

szeptember 11, 2021

Élt a 19. században egy nagyszerű veszprémi órakészítő. Óráinak számlapján felirat hirdette a készítője nevét:"Johannn Farbinger in Weszprim".

Farbinger János (1787-1844) veszprémi órás. Hogy kinél inaskodott egyelőre nem tudjuk.

Korabeli meghatározás szerint kis és nagy órás volt, tehát a zsebóráktól a toronyórákig mindenféle órákat javított.

1815.április 21-én Langer Ferenc (1758-1836) neves órásmester lányát, Erzsébetet vette feleségül. E házasságból született 1816. december 28-á Veszprémben ifj.Farbinger János (1815-1846).

1832-ben Zichy István főispánként való beiktatásának és I. Ferenc neve napjának alkalmából a város polgárai ablakukba, kirakatokba és oszlopokon fejezték ki örömüket az esemény kapcsán. Így tett Farbinger János is akinek kirakatát így írja le a A Veszprém vármegyének kettős örömnapja c. könyvben mi volt látható az órás ablakában:

Farbinger János Órás ablakában : fellyűl egy járó és általlátszó óra, alább jobb
felül a’ Magyar Korona — bal felül a’ Zichy Czimer; ezek alatt egy oszlop­ból kifolyó víz, melly négy szegletű öveibe folydogálván , abban arany ha­lak úszkáltak.

 

Veszprém látképe, 1860
 

Pátkán 1832-ben került a toronyóra a templom tornyába, amelyet ő készített el 719 forint és 48 krajcár költségen. Ez sajnos a második világháborúban megsérült és a mai napig nem sikerült működőképes állapotba hozni.

Sümeg város jegyzőkönyvében is szerepel rá vonatkozó utalás.

1834. március 22.

1-ször. Eitner József város bírájának azon előadásában, hogy a város temploma tornyába csak ugyan illő – díszes és igen szükséges volna órának csináltatása, s kéri az iránt a Magistratusnak ez iránt teendő végzését – melyre egyes akarattal, de fejenként is kikérdeztetvén, valamennyinek helyben hagyásával rendeltetett, hogy írt város bírája Rosty Vince becsületbeli tanácsos és Lázár György jegyző urakkal mentől előbb Wesprémbe menjenek, s ott Farbinger órással contractust tévén Eő Exelenciájának, megyés püspökünknek be mutassák, és a már ajánlott, de ekkoráig el maradott segedelem adására alázatosan megkérjék.
 
- Részlet Sümeg város 1834-es jegyzőkönyvéből

Az egyezség megtörtént, a részleteket egy korabeli szerződés őrzi:
 
1834. április 5.  
 
1-ször. Eitner József város bírája múlt, mart. 22-én tartott városi végzés következtében Weszprémben az órásnál, a torony-óra iránt tett megegyezést és Ő Exelentiájának Megyés Püspökünknek reá írt elfogadását be mutatván, (…) Fárbinger János veszprémi lakos és órás-mesterrel a következő egyezési szerződés köttetett:

1-ször. A megnevezett órás-mester egy egészen új órának, mely fertályt üssön, egészen réz kerekekkel elkészítve – a két óra mutató jól megaranyozva, s ennek külső táblája vas pléhből s rámákkal erősítve fehérre festve, fekete számokkal megírva Sümegh mező városának templom tornyához és a helyhez illő nagysággal alkalmaztatva légyen – 1200 fl., azaz egyezer kétszáz fl-ért. Legföljebb hat hónapok lefolyása alatt, azaz 1834 esztendő Szent Mihály napjáig száz pengő forint kötés alatt való elkészítését és feltevését oly móddal vállalja magára, hogy ha az elkészülendő óra három esztendőnek lefolyása alatt a netalán a készítésben történő hiba miatt jóságában és tartóságában meg-romolna, annak helyre állítására a nevezett órásmester le légyen kötelezve.

2-szor. A fent írt m(ező) városnak megbízottjai, az órás-mesternek a fentebb is kitett 1200 fl, azaz egy ezer két száz v fl. kétszerre való kifizetését ígérik úgy, hogy ezen summának hat száz v. ft-ból álló felét mindjárt az egyesülés aláírásával, a második, szinte hat száz ft állót pedig az órának elkészítése, s felszereltékor letenni tartóznak.

3-szor. Minekutána Ő Exelentiája Nagy Mtgos Püspökünk és kegyes földes uraságunk ezen új órának megszerzésére fele költséget két ízben fizetendő részekben kegyesen resolváltatni méltóztatott, azért az óra jóváhagyás végett Ő Exelenciája eleibe háládatos köszönettel, s még mélyebb tisztelettel felterjesztetett.

Melynek nagyobb állandóságául kiadtuk e jelenvaló m(ező) városunk pöcsétjével és saját aláírásunk által megerősített egyezési szerződésről szóló levelet három hasonló párban. Eitner József m. h. városbíró, Barkóczi Rosty Vince m.h. becsületbeli tanácsos, ns. Lázár György m. h. hites jegyző, Fárbinger János m.h. kis és nagy óta csináló.

Ezen egyezés a hat száz v. fl ajánlása és a Sümeg Uradalmi cassából kifizetése mellett, részemről helybe hagyatik oly feltétel alatt, hogy a most felállítandó órának fenntartásáért a város tartozzék gondoskodni.
 
Kelt Weszprémben 1. ápr. 1834. Kopátsy József m.h. veszprémi püspök.

 

Órák

A Shoteby's egyik aukcióján tűnt fel egyik igazán szép órája. A műtárgyleírás szerint a szerkezeten "Hoser Budan" felirat szerepel.

Ébresztős asztali óra

Az óra dátum mutatója

alul a felirat: Johann Farbinger in Weszprim

Egy másik igen érdekes órát is találtam a mestertől. Ennek a figurának még a szeme is mozog.

 

Asztali óra, 1830 körül





 
Hátulról így néz ki a szerkezet


Számlapon a felirat:
"Johann Farbinger in Wessprim"

Az óra működés közben.



Források: 

Magyar Iparművészet, 1997 (4. új folyam, 1. szám)
Rózsa Béla: 
Köztéri, nyilvános órák története (2005)

https://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2011/fine-furniture-tapestries-ceramics-clocks-silver-and-carpets/lot.47.html

https://www.worthpoint.com/worthopedia/johann-farbinger-wessprim-austrian-1865642536


További cikkek

0 comments