Tóth József (Szeged)

augusztus 05, 2021

 


Tóth József lelkiismeretes ember volt. Szerette tudni kinek adja el az órát, mi az illető foglalkozása. Például egy mozdonyvezetőnek acélkeretes, dupla fedeles karórát ajánlott, ami jobban bírta a fizikai igénybevételt, mint az esetleg mutatósabb, de kényesebb darab. Ez a történet róla szól.

Tóth József órásmester 1875-ben született Szegeden. Óra és ékszerüzletét 1915-ben nyitotta a Dugonics tér 11. számú Forbát házban. 

Az üzlet nagy méretére a családban megőrzött fénykép alapján következtethetünk. A reklámtáblákon az alábbiak állnak. "Mindenféle óra eladása (10 évi jótállással), órák javítása (5 év jótállás), ékszerek, dísztárgyak és evőeszközök eladása részletfizetéssel is." A további áruválasztékot az üzletben ingyenesen elérhető képes árjegyzék sorolta fel.

Dugonics téri üzlet bejárata

Korabeli hirdetésből megtudhatjuk, hogy az órák mellett Gramofonokat és lemezeket is árult. A zene nagyon fontos volt az órás életében. Margit leánya elmondása szerint szeretett énekelni, bariton hangja volt, a kor szokása szerint dalárdába járt énekelni. A zene szeretetében osztozott családja tagjaival, operabérlettel rendszeresen jártak színházba, lányait zongorázni taníttatta. 

Hirdetés, 1911

 

1912-ben a Dugonics térről a Kölcsey u. 7. számú házba költözött át Tóth József órás üzlete.


A Kölcsey Ferenc utcai üzlet
Bal oldalt, Tóth József mellette felesége, a széken Szelei Béla órás ül

1919-ben kötött házasságot ez után a felesége szintén az üzletben dolgozott. Az órákkal Tóth József, az ékszereket felesége ajánlotta a vásárlóknak. Jól mehetett az üzlet ha a 30-as években már hét segédet meg tudott fizetni. 

 

Munkatársakkal, 1930-as évek
(középen Tóth József áll, mellette balról Csiszár Lajos és Rácz nevű segéd, jobbról a második Sváby Gyula segéd)

Neve egy ébresztőórán is feltűnik


1935-ben újra költözött az üzlet. A Kölcsey és Kárász utca sarkára. Hirdetése szerint a huszonöt éve alapított üzletét megnagyobbítva a Kárász u. 13. szám alá helyezte át.

 

Tömeg a Kárász utcai üzlet előtt, 1935 körül
(fotó: Auer Lajos, Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T. 19447)

Kárász utca és a Kölcsey utca kereszteződése, 1935 körül
(A bal oldalon Tóth József óraüzlete)

Alapos és lelkiismeretes ember lehetett.

"Tóth József szerette tudni kinek adja el az órát, mi az illető foglalkozása, pl. egy mozdonyvezetőnek acélkeretes, dupla fedeles karórát ajánlott, ami jobban bírta a fizikai igénybevételt, mint az esetleg mutatósabb, de kényesebb darab. Komolyan vette a több évi jótállást az eladott áruira. Azt is tudta, milyen alkalomra mit szeretnek vásárolni az emberek. Karácsonyra drágább árut, svájci márkás órát, gyöngyöt, briliáns árut, ridikült kínált egy újsághirdetése szerint."

Az Órások, Ékszerészek és Aranyművesek Szakosztályának alelnöke volt. Erről tanúskodik az az 1933-as emlékplakett melyet 10 éves alelnöki jubileuma alkalmából kapott kollégáitól.


 

Hirdetések:

Hirdetés, 1912

 

Hirdetés, 1925


Hirdetés, 1927


1949-es halála után felesége özvegyi jogon tovább folytathatta az ipart, egy segéddel javításokat vállalt és 1960-ig a Fekete Sas utcában dolgozott.

A Kárász és Kölcsey utca sarkán lévő órás és ékszerész üzlet ugyanazon a helyen azóta is működik.

 

Neve egy falióra számlapján

Zsebórák Giczi Ádám gyűjteményéből



 

 

Forrás:

Fári Irén: Tóth József szegedi órás és családja (2016)
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Székes-Fejérvári Naptár, 1912 (40. évfolyam)
Fehérgyarmati Hírlap, 1911. december 8. (50. szám)
Szeged, 1925. március 8. (55. szám)

Külön köszönet Giczi Ádámnak a fotókért!


További cikkek

0 comments