Csajághy Antal (Kaposvár)

július 22, 2021


A múlt század legismertebb kaposvári órása volt. Egykor óráskirálynak hívták és üzlete a Dél-Dunántúl egyedülálló ékszerboltja és órajavító műhelye volt. Ez a történet Csajághy Antalról szól.

Annak ellenére hogy ilyen jól menő üzlete volt, elég kevés információ maradt utána. Amit tudunk, hogy Csajághy Antal 1900-ban alapította meg Kaposváron a Korona utcában szerény óra-ékszer és látszer üzletét. 1914-ben a Magyar Órások Szövetsége felvette tagjai közé. 1915-ben az órások lapjában arról kapunk hírt, hogy már a harctéren van. A háborút túlélte és hazatért.

középen Csajághy Antal órásüzlete a Korona utca 5. szám alatt

A Korona utcai házak földszinti üzletsora a város akkori bevásárlóközpontja volt. Az egykori Gabona téren (a Pláza és a Berzsenyi u között), később az Erzsébet (Noszlopy) utcában történtek a hetivásárok és a naponkénti kispiacok. Az itt zajló forgalom miatt üzletekben nagyon sok vevő megfordult. A Csajághy-féle üzlet idővel a Dél-Dunántúl egyedülálló ékszerüzletévé és órajavító műhelyévé vált.  

A koronai utcai üzlet javítóműhelye, 1932
(forrás: Lamping Tamás
)

Az üzlet annyira jól ment egy idő után, hogy a Korona utcai órásmester egymaga fizette a helyi órások adójának háromnegyedét, míg szegény kortárs kollégái összesen a maradék huszonöt százalékot. Természetesen a hasznon és forgalmon is hasonló arányban osztoztak. 

1927-ben bekövetkezett halála után, fia Zoltán vette át az üzlet vezetését és később a Korona u. 1. szám alá költöztette üzletét. 

1938-ban egyik órássegédjét Vaszary Endrét miniszteri elismerésben részesítették.Valószínű kiváló mesterének is köszönheti a kitüntetést.

Hogy utána mi lett az üzlettel, azt egyelőre a történelem homálya fedi.

 

Hirdetés a Somogyi hírlapban, 1904


Hirdetés a Somogy ipari almanachjában, 1908

Hirdetés a Somogy vármegye hasábjain, 1911

 
Hirdetés, 1935

Órák

Hirdetéseiből tudjuk, hogy arany-, ezüst-, tula-ezüst, ébresztő- inga- és faliórákat árult üzletében.

Ébresztőóra számlapja, 1941

 

Csajághy Antal feliratos zsebóra

 


 

Külön köszönet Kurucz Gabriellának a zsebóra fotójáért!

 

Forrás:
Somogy vármegye almanachja, 1908
Somogy vármegye, 1911. július 28.
Somogyi hírlap, 1904.
Magyar Órások Szaklapja és Magyar Ékszeripar, 191 július 1. / 13. szám
Zempléni Múzeum, Szerencs - képeslapgyűjtemény
Somogyi Hírlap, 2006. november 7. / 260. szám
Somogyi Újság, 1938. március 5. / 52. szám
Kiss Elemér (szerk.): Alsódunántul mezőgazdasága és az Alsódunántúli Mezőgazdasági Kamara területéhez tartozó Baranya-, Somogy-, Tolna-, Zalavármegyék és Pécs TH. város mezőgazdasági cím- és névjegyzéke 2. (Kaposvár, 1935)
Kaposvár retro fotói (Somogyország fotói, történetei) facebook csoport

http://www.mvkkvar.hu/kiallitas/szecesszio/05lakohazak/05adyendreutca.php


További cikkek

0 comments