Mayer testvérek (Nyíregyháza)

június 17, 2021


Egy nyíregyházi órás, akit még az operába is hívtak olyan szépen énekelt. De nem ment, maradt az órásmesterségnél. Ez a történet Mayer Ferencről és fiairól szól.

  Az alapító Mayer Ferenc régi nemes pozsonyi és linzi iparoscsalád sarjaként született 1862-ben. Tanoncéveit Bécs, Pozsony, Zágráb patinás műhelyeiben töltötte. 1890-ben önállósult. 1900. március 3-án céget alapít és Nyíregyházán boltot nyitott a város legforgalmasabb pontján, a római katolikus bérház helyén lévő földszintes egyházi épületben.

Ferenc országszerte becsült, kitűnő énekes is volt, egy 1931-es visszaemlékezés így ír róla:

"A boltból gyakran hallatszott ki egy bariton hang éneke, amelynek hallatára csodálkozva álltak meg az idegenek. Ritka isteni adomány az ilyen hang s Mayer Ferenc uramat meg is hívták az Operához, de ő nem ment. A család és a kis üzlet idekötötte. Művészi hajlamosságát kiélte a Városi Dalegyletben, amelynek büszkesége volt, meg a római katolikus templom ünnepi zenés szentmiséin amelynek hatalmas boltívei gyönyörűen visszhangozták az érces dallamot."

Mayer Ferenc 1917. június 17-én hunyt el. Két fia István és Ferenc, "Mayer Testvérek" néven folyatták apjuk üzletét.

1923-ban elnyerték az KIOSz (Kisiparosok Országos Szövetsége) második, ezüst díjazását, amelyről egy 1923. májusi kiadású KIOSz lap számol be.

"A Mayer Testvérek cég aranyérmet nyert a KIOSz kiállításán. A KIOSz nemrégen lezajlott nyíregyházi kiállításának zsűrije a napokban egy tévedést igazított helyre, amennyiben Mayer Testvérek órás és ékszerész nyíregyházi cég eredetileg ezüst éremmel való kitüntetését aranyéremre helyesbbítette. A zsűri ugyanis eredetileg nem bírt arról tudomással, hogy a Mayer Testvérek által kiállított valóban művészi kivitelű ezüst és aranyneműek tényleg a cég nyíregyházi műhelyében készültek. Miután erről közvetlen tudomást szereztek, indokolt volt a kitüntetés fokozatának érdem szerint való megváltoztatása."


Saját névvel ellátott Langendorf, Schaffhausen, Omega, Doxa és egyéb ismert, megbízható svájci órát is lehetett kapni a Mayer testvéreknél. 

Feliratos Lagendorf zsebóra



1928-ban a földszintes ház helyére modern bérpalota épült. A modernül berendezett üzlethelyiségben, hátul miniatűr irodahelyiség és a karzaton kis műhely volt, ahol a legsürgősebb javításokat végezték. Az otthon lévő nagy műhelyben pedig arany, ezüst és briliáns tárgyakat készítettek.

Középen a Mayer testvérek üzlete, 1929

 

A katolikus bérpalota korabeli képeslapon, 1929


Ferenc 1934-es halála után újból egyéni céggé alakult. Mayer István egyedül vezette tovább az órásüzletet.

Az 50 éves jubileumát ünneplő cégről szóló cikkében így ír róla a Nyírvidék egyik újságírója:

"Mayer István méltó őrizője és lendületes egyéniségű továbbfejlesztője a nagy értékű tradícióknak. Szakmai bizalom országos értékeléssel őt emelte az Országos Szövetség alelnöki tisztségébe az elmúlt évben, ami szinte egyedülálló kitüntetés volt a vidéki ékszerész és órástestületben. Mayer István, mint üzletalapító édesatyja', emelkedett, úri magyar lélekkel vállalja a közéleti, társadalmi, kulturális feladatokat is. Tagja a vármegyei törvényhatósági bizottságnak, elnöke az Iparosifjúság önképző Egyletének és számos más szervezetnek erős támasza. Egyéniségének kedves közvetlensége, szolid üzleti elvei, áldozatos magyarsága, lelkes szociális érzéke, szeretetet és jóságot sugárzó élete méltóvá tették arra, hogy a legszélesebb körök igaz becsülését, értékelését érdemelte ki."



Feliratos Junghans vekker

Ékszeresdoboz

Óradoboz

Forrás:

Nyírvidék - Szabolcsi Hírlap, 1940 március 30. / 72. szám
Nyírvidék, 1931. december 17 ./ 285. szám
Nyírvidék, 1930. március 15 / 62. szám
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum – képeslapok

Külön köszönet Tsaby Motors-nak a képekért!

 


További cikkek

0 comments