Kintzler Testvérek (Szolnok)

június 03, 2021

 

A három testvér a vidéki városban órásüzletet nyit. Nem is akármilyet. Külön a fővárosból hívnak építészt, hogy megtervezze és felépítse a vidék első emeletes polgárházát, melynek alsó szintjén rendezték be óra- és ékszerüzletüket. Ők a Kintzler testvérek.

Kintzler Soma (1849-1916) szolnoki órás ékszerész. Az üzlet alapítási éve a levélpapíron 1875. Hogy előtte hol volt az üzlete nem tudjuk. 1891-es szolnoki cégjegyzékben viszont már ott a neve, mint helyi órás. 

Alig telik el egy év 1892. január 10-én testvéreivel együtt Vilmossal és Gusztávval  már "Kintzler testvérek" néven folytatják az üzletet. A Kintzler-házban (Gorove-u. 10.) rendezik be üzletüket. A budapesti Nay & Strauss műépítő cég által épített századvégi eklektikus stílusú sarokház a város első emeletes kereskedő polgárháza.

 

Kintzler ház a Gorove utcán,19

Az épület előtt álló óra sokáig az utcakép része volt. Valószínű, az üzlet nyitásakor került ki cégérként.

Az utcai óra a fák alatt, 1929

Az alapító Kintzler Soma közéletben is tevékeny volt, s mint városi képviselő és megyebizottsági tag munkássága révén általános tiszteletet és megbecsülést szerzett magának. A Soma a helyi Népbank és Takarékpénztár Részvénytársaság választmányi tagja. A Magyar Órások Szövetségének okleveles tagja. 

1897-ben Gusztáv halála után Soma és Elemér lesznek ketten a cégtulajdonosok. Szépen vezethették az üzletet ha 1900-ban már a Baross utcában is lett fióküzletük.

Kintzler Soma, 1916. augusztus hó 23-án életének 67. évében váratlanul hirtelen elhunyt Szolnokon. 

Hirdetés a Borszem Jankóban, 1904

Testvére Kintzler Elemér vette át az üzletet, ezt egy 1917-es cégjegyzékből tudjuk, ahol már csak Elemér nevén találjuk a céget. Ügyesen vezethette az üzletet mert egy 1921-es hirdetésben már azt olvashatjuk, hogy Cegléden az Árpád téren álló Rónay-házban is van fióküzltük. Üzletükben Svájci órákat, arany ékszerek és látszerészeti cikkeket is lehetett kapni akár részletre.

 

Kintzler testvérek levélpapírja, 1900


1925-ben a cég jubilleumi évfordulója alkalmával a Nemesfémipari közlönyben megjelent egy rövid hír: 

"Ötven éves a szolnoki Kintzler-cég. Fél évszázada annak, hogy a Kintzler Testvérek órás-ékszerész cég Szolnokon megkezdte pályafutását. Ezen 50 esztendő alatt a cég közbecsülést szerzett maga iránt s most, amidőn e ritka szép jubileumot üli, Kintzler Elemér cégtulajdonost elhalmozzák jókívánságokkal úgy a közönség, mint a szakma köréből. Mi, a magunk részéről csak a legőszintébb szerencsekivánatainkat tolmácsolhatjuk Kintzler Elemér kartársunknak."

A legutolsó amit olvashatunk róluk egy 1927-es lista a legtöbb adót fizetők névsorában a 79.-ként szerepel Kintzler Elemér neve. Hogy ez után mi történt a 19. század egyik legtehetősebb órás és ékszerész dinasztiájával, egyelőre nem tudjuk.




Forrás:
Nemesfémipari Közlöny, 1925. november 13. (23. szám)
Magyar Órások Szaklapja és Magyar Ékszeripar, 1916 szeptember 1. (16-17. szám)
Magyar Órások Szaklapja és Magyar Ékszeripar, 1914  szeptember 1. (14-17. szám)
Nemesfémipari Közlöny, 1925. november 13. (23. szám)
Borsszem Jankó, 1904 december 4. (49. szám)
Budapesti Hírlap, 1928. augusztus 5. (177. szám)

http://www.zounuk.hu/hu/wiki/kintzler-palota-szolnok
Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény (Jász-Nagykun-Szolnok megye), Képeslapgyűjtemény

További cikkek

0 comments