Mayer István (Nagyatád)

május 19, 2021

Szeretem az ilyen képeket, a bolt előtt a büszke tulajdonos. Elszánt, bizakodó tekintettel néz felénk. Gondoltam utánajárok ki is lehetett ez a nagyatádi órás, Mayer István.

Mayer István (1872-1949) órás és ékszerész, Somorján született. (Somorja a történelmi Csallóközben lévő település, ma Szlovákiához tartozik.) Édesapja, Mayer Károly órásmester mellett kezdte el tanulni a mesterséget. Segédként pozsonyi, budapesti, bécsi, kaposvári mesterek mellett gyarapította ismereteit. 1889-ban önállósította magát, és megnyitotta üzletét Nagyatádon, a Széchenyi tér 21. szám alatt.

Mayer István óraüzlete a Széchényi téren, 1937



Aktívan részt vett az iparos mozgalmakban és a nagyatádi társadalmi életben. A helyi ipartestület elnöke, az iparoskör alelnöke, és az iparostanonc iskola felügyelő bizottságának is elnöke volt. 1919-től a község pénztárnoka és a polgári iskola gondnoka lett.

 

Mayer István órásüzlete korabeli képeslapon, 1907



Az Ipartestületek Országos Szövetségétől elismerő oklevelet kapott kiváló munkájáért. 1932-ben a Nagyatádi ipartestület is díszoklevéllel tüntette ki.
1935-ben a magyar királyi vallás és közoktatásügyi miniszter tüntette ki iparostanonci elnöki működésének 30 éves évfordulója alkalmából.

 

Junghans vekker Mayer István Nagyatád felirattal

 

Forrás:

Somogyi Ujsag, 1932. április 13. (82. szám)
Uj-Somogy, 1935. december 10. (282. szám)
https://hu.museum-digital.org/
ebay.com
darabanth aukciósház

További cikkek

0 comments